اما باید در نظر داشت که چه مشکلاتی بر سر راه گردش و مدیریت اطلاعات وجود دارد. هر چند که عموماً سازمانها در تهیه سخت افزارها همت زیادی صرف می کنند و به عبارتی از سرآمدترین سخت افزارها بهره می برند اما بررسی ها نشان می دهد که مشکل بسیاری از این سازمانها، عدم بهره مندی از نرم افزار مطلوب است. نرم افزارها دسته بندی فراوانی دارند و بسیاری از این دسته ها به واسطه تولید انبوه و کاربران زیاد، استاندارد شده اند. به عنوان مثال ویندوز، فوتوشاپ، word، اکسل، اتوکد و نظایر آن، طی سالهای متمادی مورد استفاده بوده و به مرور زمان بهبود یافته و استاندارد شده اند و بعضاً کاربران میلیاردی دارند. اما وجود صدها نمونه از این نرم افزارها لزوماً به مدیریت صحیح اطلاعات در سازمان نخواهد انجامید.
با توجه به تغییر قوانین و مقررات، تغییر نیازها، افزایش رقابت در بازار، وجود سلیقه در مدیریت و سازماندهی و نیز تغییرات فناوری، به سختی می توان یک نرم افزار استاندارد و جهان شمول را به بازار عرضه کرد تا مانند ویندوز و Excel پاسخگوی نیازهای کاربران باشد. به عنوان مثال فرهنگ سازمانی چیزی نیست که به راحتی بتوان آن را تغییر داد و یا الگوی مدیریتی و یا حتی گزارشهایی که مطلوب مدیران باشد را نمی توان به سرعت ایجاد نمود.
بنابراین به نظر می رسد نیاز به ایجاد نرم افزارهای سفارشی که بتواند به گردش اطلاعات کمک کرده و موجب افزایش بهبود در عملکرد سازمانها گردد هرگز از بین نخواهد رفت. مطالعات صورت گرفته در ایران نشان می دهد که کمتر از ده درصد سازمانها توانسته اند تا حدودی بر این مشکل غلبه نمایند. هنوز بسیاری از شرکتها و سازمانها از نبود یک سیستم حسابداری مطلوب شکوه دارند حال آنکه رسیدن به یک سیستم یکپارچه، از آرزوهای دست نیافتنی به شمار می رود.
صنعت ایران برای برون رفت از مشکلات پیش روی خود (کاهش قیمت تمام شده، افزایش بهره وری و ورود به بازارهای جهانی) باید به ابزار سیستمهای یکپارچه مدیریتی مجهز شود. این حق مسلم یک مدیر است که به صورت لحظه ای از تمام جوانب سازمان خود و تنها با یک کلیک آگاهی یابد. اما برای رسیدن به این حق مسلم، باید اطلاعات به صورت منظم و منسجم در سیستم اطلاعاتی ثبت گردد و دارای کنترلهای داخلی قوی باشد. این سیستم اطلاعاتی چیزی جدا از یک نرم افزار کاربردی که با اصول مهندسی نرم افزار ساخته شده است نخواهد بود.
بنابراین مهندسی نرم افزار باید بتواند به رسالت دیرینه خود که همانا ایجاد پلی بین مشتریان و برنامه نویسان است باز گردد. شناخت نیاز مشتری (کاربر)، تحلیل و طراحی درست و بهینه و مبتنی بر تحولات فناوری و همراه با اصول مهندسی، تولید سریع و کم خطای برنامه و در نهایت نصب و راه اندازی و آموزش و به دنبال آن پشتیبانی مناسب، می تواند نقشهی راه موفقیت در این عرصه باشد که این نقشهی راه، سالها در کتابهای دانشگاهی ترسیم شده اما درست به اجرا در نیامده است.
ادامه دارد ...
دیدگاههای شما:
اولین نفری باشید که دیدگاه خود را بیان می کند.