انواع منابع :

۱- زمان : همانطور که می‌دانیم زمان تنها منبعی است که نه می‌توان آن را ذخیره نمود و نه می‌توان بیش از حد از آن استفاده کرد. تنها راه برخورد با زمان، مدیریت آن است. بر این اساس یکی از عناصر اصلی در مدیریت پروژه، مدیریت زمان (Time Management) است. واحد اندازه گیری زمان در پروژه به تشخیص مدیر پروژه بر اساس دقیقه، ساعت، روز، هفته و … تعیین می‌شود.

۲- نیروی انسانی : این منبع از ارزشمندترین منابع شناخته شده است اما همواره با سنجه های دیگر اندازه گیری می‌شود. به عنوان مثال همواره گفته می‌شود چقدر نیروی انسانی در دسترس است؟ یعنی اینکه در چه محدوده زمانی در دسترس است یا اینکه چقدر پول برای در اختیار داشتن آن مورد نیاز است.

۳- بودجه (پول) : شامل پول نقد، تسهیلات بانکی و …

۴- مواد، مصالح، دستگاهها و تجهیزات : این منابع نیز عمدتا از طریق زمان و پول (هزینه) اندازه گیری می‌شوند. به عنوان مثال زمان انجام عملیات توسط دستگاه و یا هزینه فرصت استفاده از انبار شرکت به جای اجاره کردن آن.

البته منابع دیگری نیز هستند اما عموماً در مدیریت پروژه استفاده ای ندارند. نمونه هایی از این منابع عبارتند از اطلاعات (کتاب، مجله و …)، دانایی، لابی، برند و …

کاری که در مدیریت منابع صورت می‌گیرید استفاده بهینه از منابع است. بر این اساس پس از تعیین محدوده پروژه (WBS) ابتدا منابع تخصیص داده شده (assigning) و بعد در صورت نیاز تسطیح (leveling) می‌شوند. برای تخصیص منابع باید مقدار مورد دسترس از هر منبع مشخص باشد. به عنوان مثال در مورد نیروی انسانی، فرض می‌کنیم نیروی کاری ۸ ساعت در روز و ۴۸ ساعت در هفته در دسترس است لذا می‌توان نیروی مورد نظر را به فعالیتهای پروژه تخصیص داد. اما فرض کنید ۲ نفر نیروی انسانی داریم و فعالیتی نیز داریم که قرار است در طبق برنامه ریزی در یک روز انجام شود اما حداقل به ۲۰ ساعت (۲۰ نفر/ساعت) کار برای انجام نیاز دارد. بدون تردید انجام این فعالیت با دو نفر نیروی انسانی در یک روز (با فرض عدم موافقت با اضافه کاری آنها) محال است.

بر این اساس سه راه حل پیش رو داریم : ۱- منابع را افزایش دهیم  ۲- بپذیریم که فعالیت با کمی تأخیر انجام شود  ۳- در صورت امکان فعالیت مذکور را به دو یا چند بخش تقسیم نماییم (که باز هم فعالیت اولیه با کمی تأخیر همراه خواهد بود)

به راه حلهای ۲ و ۳ اصطلاحاً تسطیح منابع گفته می‌شود. باید متذکر شویم که مدیریت پروژه یک فرآیند پویاست و دائما باید به روزآوری شود. در طول دوره برنامه ریزی و کنترل پروژه مدام وضعیت منابع در حال تغییر است و باید در پروژه و فعالیتهای آن اعمال گردد تا انحراف از اهداف به حداقل ممکن برسد.

ادامه دارد …

دیدگاه‌های شما:

  1. دیدگاهی وجود ندارد.
    اولین نفری باشید که دیدگاه خود را بیان می کند.

Captcha